بهبودی و لغزش
مقالات

راه های جلوگیری از عود و مصرف مجدد مواد مخدر با شناخت از شرایط بهبودی و لغزش

بدون دیدگاه

مقدمه

بسیاری از افرادی که موفق به ترک مواد می شوند، در معرض عود و مصرف مجدد قرار دارند. بعضی از این دسته افراد فکر می کنند که با یکبار مصرف معتاد نمی شوند، لذا با مصرف مجدد به چاله ای می روند که تنها به چاه ختم می شود. چرا که اعتیاد یک بیماری مزمن است. اطلاع از شرایط بهبودی و لغزش می تواند تاثیر چشمگیری در پیشگیری از این فاجعه داشته باشد.

همه آنچه که درمورد بهبودی و لغزش باید بدانید.

در فردی که موفق به ترک مصرف مواد مخدر شده است، سایه بازگشت به مصرف همیشه او را تعقیب می کند. می توان گفت این افراد همواره در معرض مصرف مجدد قرار دارند. بهبودی و لغزش، یکی از چالش های اساسی پس از رهایی از مصرف مواد است. اما روش های موثر و کارآمدی وجود دارند که باعث می شوند فرد بتواند راحت تر این آزار ذهنی را مدیریت کرده و باقی عمرش را به سلامتی و مفید بودن سپری نماید.

از جمله این روش ها، اطلاع از راه های جلوگیری از عود و مصرف مجدد مواد مخدر است. ما در این محتوا سعی کرده ایم جذاب ترین این روش ها را برای شما بیان کنیم. تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

همه آنچه که درمورد بهبودی و لغزش باید بدانید

بهبودی و لغزش حداقل یک بار

مطابق با گزارشی که موسسه ملی سوء مصرف مواد مخدر (NIDA) منتشر کرده است، اغلب کسانی که در دام اعتیاد گرفتار بوده اند، پس از بهبودی از اعتیاد، حداقل یکبار در معرض تجربه عود و مصرف مجدد قرار می گیرند. این در حالی است که، مصرف مجدد برای فردی که تا مدت طولانی بهبودی خود را حفظ کرده و پاک مانده است، می تواند خطر آفرین باشد. به عبارت دیگر، زمانی که یک فرد وابسته به مصرف مداوم مواد مخدر، مصرفش را ترک می کند و تا مدت طولانی در بهبودی قرار می گیرد، اگر  یکباره به سراغ مصرف مواد برود و همان مقدار موادی را که در زمان اعتیاد مصرف می کرده را مصرف نماید، ممکن است “اوردوز” کرده و یا حتی زندگی اش خاتمه یابد.

لغزش چطور اتفاق می افتد؟

لغزش چطور اتفاق می افتد؟

لغزش در اثر عوامل احساسی: لغزش عاطفی نه فقط برای شخصی که بهبود یافته، بلکه برای افرادی که هنوز تا بحال تجربه ای برای مصرف نداشته اند هم ممکن است اتفاق بیفتد. هنگامی که فرد در معرض احساسات منفی مانند عصبانیت، استرس، اضطراب، تنش و احساسات این چنینی قرار می گیرد، نیازهای جسمی او از جمله نیاز به غذا، خواب و … تحت تاثیر قرار گرفته و فرد دچار کم خوابی، نامنظم شدن عادات غذایی می شود. در چنین وضعیتی، بدن آنها تضعیف شده و حمایت نمی کند. بروز این علائم می تواند دلیلی برای لغزش اولیه برای عود و مصرف مجدد مواد باشد. در چنین شرایطی فرد باید بتواند هوشیارانه خود را کنترل و مدیریت کرده و با وسوسه های نابه هنجار ذهنی مقابله نماید. همچنین همراهی و گذران وقت با افراد سالم و سرزنده و مشغول شدن به فعالیت های مفید باعث می شود فرد درصدد حل معضلات بر بیاید.

لغزش روانی: این مرحله در واقع جدالی است که در درون فرد اتفاق می افتد. به این صورت که، قسمتی از ذهن فرد او را وادار می کند که دائم هوشیار باشد و هوشیارانه عمل کند، و در مقابل قسمتی از ذهن او، دائما مصرف مجدد را یادآوری میکند. از این جهت که به طور مداوم قسمتی از ذهن فرد بهبود یافته او را به مصرف مجدد وادار می کند، اعتیاد در دسته بیماری های مزمن قرار می گیرد. چرا که همواره وسوسه بازگشت به مصرف وجود دارد. اگر فرد بهبود یافته به این وسوسه ها اجازه بزرگنمایی دهد و راه بال و پر یافتن آنها را فراهم کند، این افکار قسمت عمده ذهن فرد را به خود اختصاص داده به طوریکه به افکار مستقیم تبدیل می شوند و در نهایت فرد در متوقف کردن آنها درمانده می شود.

لغزش به عمل تبدیل می شود: وقتی که لغزش روانی پیشرفت می کند و عود می یابد، دیری نمی پاید که فرد به عود جسمی رسیده و در نهایت اقدام به مصرف مواد می کند. و همین مصرف کافی است تا فرد دوباره به مصرف مداوم برگردد لذا بسیار حیاتی است که فرد مجددا وارد روند درمان شده و پروسه درمان را طی نماید.

بهبودی و لغزش با خیالبافی

ممکن است این فکر به ذهن فرد خطور کند که می تواند مواد را مصرف کند اما معتاد نشود. آن یک تصور کاملا غلط است. چرا که اعتیاد نوعی بیماری مزمن است که دائما فرد را در جدال مصرف مجدد قرار می دهد. این فکر بیشتر به سراغ افرادی می رود که فکر می کنند با توجه به آموخته هایشان در دوران نقاهت، این امکان را دارند که هر از گاهی به سراغ مصرف بروند. در صورتیکه بهبودی فقط با پاکی امکان پذیر است.

شما می توانید برای جلوگیری از عود دوباره، با مشاوران خط خورشید تماس گرفته و با دریافت راهنمایی ها و مشاوره های تخصصی به روند پاکی خود ادامه دهید.

بهبودی و لغزش را کنترل نمایید

بهبودی و لغزش را کنترل نمایید

ارتقا در حیطه شغلی. طبیعتا فردی که عاری از اعتیاد باشد می تواند در زندگی شغلی خود هم خیلی بهتر عمل کرده و به ارتقا و پیشرفت برسد. وقتی این پیشرفت ها را مشاهده می کنید با خود بگویید که اگر پاک نبودم نمی توانستم به این موفقیت ها دست یابم.

عادات غذایی منظم و تنظیم خواب. اختلالات در خواب و غذا می توانند باعث ناتوانی جسمی و پایین تر آمدن سطح هوشیاری شوند، لذا سعی کنید همیشه در این موارد از نظم و قاعده درست پیروی نمایید.

برای خستگی هایتان دلایل قانع کننده ای بیاورید. وقتی فرد یک روز پرمشغله و خسته کننده را سپری کرده باشد، در ذهنش دنبال توجیه می گردد که دلیل این مشغله های زیاد و خستگی ها چیست و اصلا چرا باید اینقدر سخت کار کند؟! این سوال برای افرادی که در دوره بهبودی قرار دارند ممکن است موجب ترغیب به عود شود، در حالی که عود دوباره تنها ظلم به خود فرد است و ضربه جبران ناپذیری است که فرد به خودش وارد می کند. لذا فرد باید با این افکار مقابله کرده و توجیهات قابل قبولی از جمله حفظ خانواده و فرزندان برای خود بیاورد.

از محافلی که به مصرف مواد می پردازند دوری نمایید. در بعضی محافل و مهمانی ها به سرو مواد الکلی و دیگر مواد این چنینی می پردازند. فرد با حضور در این محافل وسوسه می شود مانند دیگر افراد به مصرف بپردازد. و ممکن است با خود بگوید” حالا این یک شب اشکال نداره” در صورتی که همین مصرف چاله ای است که به چاه ختم می شود و راه بازگشت را خیلی دشوار می کند. لذا بهترین گزینه آن است که فرد در محافل این چنینی شرکت نداشته باشد.

شما می توانید برای جلوگیری از عود دوباره، با مشاوران خط خورشید تماس گرفته و با دریافت راهنمایی ها و مشاوره های تخصصی به روند پاکی خود ادامه دهید.

بهبودی و لغزش

این مقالات را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.